Szybkie dietetyczne Spaghetti Bolognese


Od kiedy jestem na diecie muszę się odżywiać mniej kalorycznie, jednak ile można jeść jedno i to samo. Dlatego co krok wyszukuje jakiś przepisów zwłaszcza na obiady, jednak nie zawsze mi one odpowiadają więc czasami je modyfikuje.


Dziś pora na  Spaghetti Bolognese, zawsze kupowałam gotowy sos w słoiku ale zawiera on sporo tłuszczu.

Składniki:
(ilość składników w zależności jakie porcje i na ile osób)
*mięso mielone, najlepiej indycze
*pomidory lub przecier pomidorowy
*cebula
*czosnek
*olej lub oliwa z oliwek
*sól, pieprz
*bazylia
*oregano
*makaron spaghetti

Sposób przygotowania:
Wlewamy kilka kropel oleju na patelnie i podsmażamy cebulkę na rumiano a następnie dodajemy posiekany czosnek i też chwilę podsmażamy (ważne by pierw podsmażyć cebulkę, bo gdy dodamy od razu czosnek to on się spali a cebula nadal będzie surowa). Dodajemy mięso mielone i wszystko dusimy doprawiając solą i pieprzem. Pomidory (jeśli mamy całe to kroimy, mogą być z puszki lub świeże) lub przecier pomidorowy dodajemy do mięsa i czekamy aż zredukuje się nadmiar soku. Dodajemy bazylię i oregano. Makaron możemy dodać bezpośrednio na patelnie i wymieszać ze wszystkim lub po prostu rozdzielić na porcję i na końcu polać go sosem. A jeśli ktoś woli może dodać starty ser żółty:)

Smacznego! 

Już nie długo więcej nowych przepisów i nie tylko tych dietetycznych ale ma też dla Was bomby kaloryczne ! :D

Komentarze