#Ciastowo | "Fale Dunaju" z jabłkami

"Fale Dunaju" z jabłkami






Ciasto:

5 jajek
2 szkl. mąki
1 szkl. cukru pudru
1 kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kg jabłek
2 łyżki kakao
1 cukier waniliowy
2 łyżki mleka
tłuszcz do wysmarowania blaszki

Krem:

1/2 l mleka
1 budyń
1 kostka masła
1 cukier waniliowy 6 łyżek cukru pudru


Wykonanie ciasta:

Margarynę ucierać z cukrem i cukrem waniliowym do białości i dodawać kolejni po jednym jajku, nadal ucierając. Kiedy masa stanie się puszysta dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Podzielić ciasto na 2 części. pierwszą część włożyć do dużej blaszki wysmarowanej tłuszczem. Do drugiej dodać kakao i 2 łyżki mleka. Ciasto dobrze wymieszać i wyłożyć na ciasto jasne. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki i wyjąć gniazda nasienne i powtykać rzędami w ciasto.
Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika.

Wykonanie kremu:

Budyń ugotować z 1/2 l mleka, ostudzić. Mleko, cukier, cukier waniliowy ucierać na pulchną masę, stopniowo dodając przestudzony budyń. Kiedy masa będzie pulchna i szklista wyłożyć ją na całkowicie wystudzone ciasto. Wstawić do lodówki, aby krem zakrzepnął.

Można posypać startą czekoladą.




Komentarze