#Ciastowo | "Fale Dunaju" z jabłkami
Ciasto:
5 jajek
2 szkl. mąki
1 szkl. cukru pudru
1 kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kg jabłek
2 łyżki kakao
1 cukier waniliowy
2 łyżki mleka
tłuszcz do wysmarowania blaszki
Krem:
1/2 l mleka
1 budyń
1 kostka masła
1 cukier waniliowy 6 łyżek cukru pudru
Wykonanie ciasta:
Margarynę ucierać z cukrem i cukrem waniliowym do białości i dodawać kolejni po jednym jajku, nadal ucierając. Kiedy masa stanie się puszysta dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Podzielić ciasto na 2 części. pierwszą część włożyć do dużej blaszki wysmarowanej tłuszczem. Do drugiej dodać kakao i 2 łyżki mleka. Ciasto dobrze wymieszać i wyłożyć na ciasto jasne. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki i wyjąć gniazda nasienne i powtykać rzędami w ciasto.
Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika.
Wykonanie kremu:
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję Ci bardzo że poświęciłaś/eś swój czas na zajrzenie na mojego bloga:)
Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz :)